Escape Room Uppsala Blog

VAD ÄR ESCAPE ROOM?


PUSSELSPEL IRL

Med tiden som tickar ner hela tiden ställs ni i gruppen inför utmaningar, problemlösning, gåtor och pussel. Ni lever in er i en annan tid eller en annan plats och skall samarbeta och hjälpas åt för att ta er ut! Ni har en timme på er - antar ni utmaningen och har ni vad som krävs?

Detta är grundkonceptet till Escape room. Det är en berikande aktivitet för olika grupper och tillfällen som startade 2010 och har spridit sig snabbt runt hela världen. Till skillnad från många andra fysiska aktiviteter har Escape room fokus på problemlösning, där er kreativitet och mentala förmåga prövas.Inlåst i SPELATMOSFÄR i Escape Room

I Escape room spel byggs rummen i olika, unika teman som gör att ni lever in er i spelet.Det finns även en berättelse som hör ihop med det rummet som beskriver platsen och det specifika uppdraget.

Eftersom att alla rum har olika teman blir varje äventyr en ny, spännande upplevelse! Temat kan vara vad som helst från fantastiska rymdäventyr mot galaxens centrum ombord på ett fiendeskepp, till ett viktorianskt dödsfall som förbryllar hela poliskåren eller en resa bakåt i tiden till en pirathydda i Karibiska havet. Ni får uppdraget att besegra fienden, lösa mordgåtan eller undfly piratens fällor.Aktivitet I ESCAPE ROOM

De kluriga uppdrag som ni möter i Escape room är blandade men kan delas upp i tre kategorier; sökningspussel, matematiska pussel och logiska pussel. Med variation på uppgifterna hålls rummet intressant och gruppens olika förmågor framkommer.

Sökningspussel kräver att man är skarp, klarsynt och noggrann. Här gäller det att leta och kunna hitta viktiga ledtrådar bland annan irrelevant information. För mattepussel måste man vara lugn och sansad och inte låta siffrorna överväldiga en. De kanske vanligaste sortens pussel som används i Escape room är logikpussel, som bygger på förmågan att dra slutsatser och känna igen mönster. Oavsett vilka pussel du klarar av bäst behövs din delaktighet under hela spelet!ATT LYCKAS OCH KOMMA UT

Escape room är den perfekta aktiviteten för att utveckla förmågan att samarbeta. Även om man inte tar sig ut ur ett rum i tid finner man upplevelsen lärande, engagerande och framför allt rolig vilket gör att det passar utmärkt för företag, familjer och vänner. Kom och fira möhippa eller svensexa eller födelsedag hos oss!

För oss på Escape Room Uppsala - Quezzle är varje möte spännande och unikt, varje grupp vi träffar, vare sig de lyckas eller inte, njuter av utmaningen, atmosfären och chansen att växa både som individ och lag.

Escape Room och ursprung och historik

Ursprunget

Det ursprungliga konceptet Escape Games kommer från videospel som heter 'Escape Rooms' eller 'Escape Games'. Spelare i dessa spel var tvungna att lösa mysterier genom att interagera med karaktärer runt sig för att fly från rummet och gå vidare till nästa nivå. Det första Escape Game-videospelet Crimson Room skapades 2004 av Toshimitsu Takagi. Detta myntade ordet Takagim brukade hänvisa till den här typen av spel.

SCRAP Escape Room i Japan

Det japanska företaget SCRAP förvandlade först konceptet 2007 till ett Live Escape Rooms. Dess grundare, Takao Kato, ville att spelare skulle vara nedsänkta i spelet. Spelaren skulle fysiskt spela i ett temarum och lösa mysterier för att fly under den tilldelade tiden. Escape Games började dyka upp i resten av Asien innan de kom till Europa. I Kina grundades klubben 'Beijing Takagism' 2012.


Room Escape i Europa

Budapest, i Ungern, var en banbrytande plats för Live Escape Games i Europa. 2011 skapades företaget Parapark. Dess grundare, Attila Gyurkovics, hade idén att öppna ett Live Escape Game utan att veta att de redan var väl utvecklade i Asien. Attila fick idén när han arbetade med idéer för nya Team Building-projekt. Ett år senare fortsätter rymningsspelets ursprung med den första franchise öppningen i Ungern: Hint Hunt. Samma år skapades företaget SCRAP i USA under namnet ”Real Escape Game”. Hint Hunt exporterade snabbt konceptet till Storbritannien och sedan Frankrike 2013. 2013 var också början på Escape Game-historien i Kanada.

Room Escape i Sverige

I sverige har första escape room öppnat hösten 2014 i Stockholm och idag finns det över 50 rum i Sverige från Malmö i syd till Umeå i norr.